Invite a Co-worker
Send a co-worker an invite to the Exchange portal.Just enter their email address and we’ll connect them to register. After joining, they will belong to the same company.
Send Invite Cancel
79384members
344124posts

Brand New BR 1500MS only showing 4 bars on battery

Solved
BillP
Administrator Administrator
Administrator
0 Likes
1
81

Brand New BR 1500MS only showing 4 bars on battery

This question was originally posted by Burt on APC forums on 1/19/2020


HI,

Just got a new BR1500MS and it has been plugged in, powered off with no load, for the last 4 days.

I just put it in service this morning, and noticed that the battery indicator is only showing 4 bars.  That was right out of the gate on initial power up.

The QA Test printout shows a date of 11/14/2019 so this has been sitting around since then, but I wouldn't expect the battery to need to be replaced after only 2 months of sitting idle.

Do you think that it would be worthwhile to try and recalibrate the UPS, or is it more likely that there is a defect either with the battery or the UPS?

 

Thanks,

 


Accepted Solutions
BillP
Administrator Administrator
Administrator
0 Likes
0
81

Re: Brand New BR 1500MS only showing 4 bars on battery

This reply was originally posted by Burt on APC forums on 1/19/2020


Interesting...  Even though the UPS had been sitting and (supposedly) charging for about 4 days it was only showing 4 bars when I moved it over and actually put it in service.

I was working on installing apcupsd on Linux and I happened to note that it was reporting about 97% charge.  This was after an hour or so.  I had checked a number of times after putting the UPS into actual service and it was still only showing 4 bars on the battery indicator.

I checked it again and it was showing 5 bars, and after a bit more time had passed apcupsd was reporting 100% charge.

So looks like it is working OK at this point, although it is a bit strange that it wasn't at 100% after 4 days of charging with no load.

 

See Answer In Context

1 Reply 1
BillP
Administrator Administrator
Administrator
0 Likes
0
82

Re: Brand New BR 1500MS only showing 4 bars on battery

This reply was originally posted by Burt on APC forums on 1/19/2020


Interesting...  Even though the UPS had been sitting and (supposedly) charging for about 4 days it was only showing 4 bars when I moved it over and actually put it in service.

I was working on installing apcupsd on Linux and I happened to note that it was reporting about 97% charge.  This was after an hour or so.  I had checked a number of times after putting the UPS into actual service and it was still only showing 4 bars on the battery indicator.

I checked it again and it was showing 5 bars, and after a bit more time had passed apcupsd was reporting 100% charge.

So looks like it is working OK at this point, although it is a bit strange that it wasn't at 100% after 4 days of charging with no load.